Obiectivul acestui proiect este de a demonstra rolul unui tip celular nou, distinct, de celule interstitiale descrise recent in uterul uman - telocitele (TC). TC nu au fost pana acum caracterizate din punct de vedere biofizic si bioelectrochimic. In acest scop, propunem urmatoarele obiective: analiza imagistica a TC in situ 2D si 3D cu ajutorul microscopului electronic de transmisie si de tomografie; fenotiparea TC in vitro prin tehnici de imunofluorescenta pentru markeri noi (ex. Sca-1); modularea fenotipului TC in mediu hormonal; comportamentul TC in mediu modulat hormonal prin videomicroscopie; caracterizarea biomecanica a membranei TC cu ajutorul pensetei optice; separarea TC bazata pe diferente de proprietati dielectrice; determinarea prin tehnica patch-clamp fluctuatiilor Ca2+ in TC inainte si dupa tratament hormonal; evaluarea prin RT-PCR a expresiei genelor TC (pentru canale de calciu) inainte si dupa tratament hormonal. 

TC miometriale au fost in principal studiate in ceea ce priveste ultrastructura lor. Exista doar cateva publicatii privind TC izolate in culturi celulare uterine. Studiul TC in cultura reprezinta o solutie avantajoasa pentru aplicarea majoritatii tehnicilor descrise mai sus. Luam in considerare posibilitatea aplicarii unor influente hormonale exogene (estrogen, progesteron, oxitocina) care ar putea inhiba contractiile uterine premature, prevenind travaliul. 

Acest proiect uneste obiectivele generale ale cercetarii fundamentale cu scopul de a intelege mecanismele etio-patogenice, precum si viitoare metode terapeutice menite sa creasca rata nasterilor prin controlul inseminarii artificiale si prevenirea nasterilor premature. Acest studiu, in intregime original, poate contribui la o mai buna intelegere a mecanismelor ce controleaza contractilitatea miometriala si la dezvoltarea de noi strategii terapeutice. Putem considera ca TC nu sunt candidati neglijabili, avand rol in reglarea functiei contractile sau in procesele regenerative miometriale.